SCOPURILE SI OBIECTIVELE SRMMI

  Asociatia Societatea Romana de Acupunctura Medicala si Medicina Integrativa(SRAMMI) este o organizatie profesional-stiintifica nonprofit, ce reuneste prin libera adeziune medici de medicina generala si medici confirmati intr-o specialitate clinica, medici dentisti, avand atestat de studii complementare in acupunctura, alti specialisti, oameni de stiinta, factori de decizie implicati in cercetarea medicala fundamentala si in aplicarea si implementarea acesteia, fara deosebire de nationalitate, convingeri politice, religie, sex sau varsta, in scopul dezvoltarii si promovarii acupuncturii medicale si a medicinei integrative.

  Asociatia asigura referinta de specialitate pentru forurile medicale administrative, in domeniul acupuncturii si medicinei integrative, pentru stabilirea politicilor educationale si a programelor in invatamantul universitar, postuniversitar si de educatie medicala continua.

  Prin Medicina Integrativa se intelege disciplina care combina Terapiile Medicale Alopate cu Terapiile Medicinei Complementare si Alternative pentru care exista dovezi stiintifice, siguranta si efecte terapeutice demonstrate. Medicina integrativa este medicina care reafirma importanta relatiilor dintre medic si pacient, concentrata asupra intregii persoane, informata pe dovezi si care utilizeaza toate modalitatile terapeutice (alopate, traditionale, complementare si alternative) practicate de profesionisti ai sistemului de sanatate, educati la cele mai inalte standarde, pentru a obtine rezultate terapeutice optime in caz de boala sau profilaxie – pentru atingerea unei stari de sanatate optima.

  Medicina integrativa este o componenta esentiala a „Sistemului de Ingrijiri de Sanatate Integrat” care combina Bio-Medicina vestica cu Medicina Complementara si Alternativa.
Medicina integrativa reprezinta demersul stiintific de a integra in spatiul cererii de sanatate a individului, expertiza profesionistilor (medici)
indiferent de sistemul sau subsistemul medical de origine, fara nicio discriminare, prin:
   – Cercetari si studii sistematice in stiinte fundamentale, aplicative si aplicatiile lor conexe;
   – Principii, tehnici, instrumente ale medicinei conventionale si aplicatiile lor;
   – Principii, tehnici, instrumente si metode terapeutice traditionale transpuse in aplicatii medicale recunoscute de forurile medicale.

  Procesul de integrare se efectueaza prin: suport stiintific, limbaj, metodologie, standardizare, sisteme de calitate. Continutul notiunii de medicina integrativa include printre altele: cercetari si studii sistematice in stiinte fundamentale si clinice si aplicatiile lor, combinarea instrumentelor, tehnicilor si principiilor luate din metode terapeutice traditionale si reformulate ca aplicatii holistice, evidentierea si dezvoltarea unei noi specialitati de natura interdisciplinara.

Scopul Asociatiei

Scopul pentru care a fost constituita Asociatia este exclusiv educational, stiintific si caritabil, in conformitate cu Statutul, Asociatia fiind o persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial.

Asociatia isi propune:
  a) Dezvoltarea si afirmarea specialitatii acupunctura, ca stiinta medicala integrativa;
  b) Reprezentarea, sustinerea si protejarea intereselor membrilor sai in toate sferele de activitate, prin toate mijloacele permise de lege.

Astfel, in promovarea scopurilor sale, Asociatia isi propune realizarea urmatoarelor activitati:
   – de a reuni medici, oameni de stiinta si factori de decizie din domeniul medical si alte domenii, pentru a stimula si sprijini studiul acupuncturii si al medicinei integrative si de a prezenta aceste informatii mediului de specialitate (cercetatori, mediul
academic, practicieni, medici);
   – de a dezvolta conditii pentru participarea activa si constructiva a membrilor Asociatiei la desfasurarea activitatii de ocrotire a sanatatii populatiei, prin mijloace specific;
   – de a sprijini desfasurarea activitatii profesional-stiintifice specifice in cconditii de legalitate;
   – de aparare a prestigiului si promovarea intereselor profesionale ale membrilor sai;
   – de incurajare a initiativei, la toate nivelurile, cu respectarea libertatii de gandire si egalitatii de sanse;
   – organizarea, independent sau in colaborare cu alte organisme oficiale din tara si din strainatate, de manifestari stiintifice diverse (congrese, simpozioane, cursuri, conferinte ateliere, etc) la nivel local, national sau international, dezbateri publice;
   – propunerea lectorilor formatori pentru cursul de atestare in competenta de acupunctura, forurilor competente din Ministerul Sanatatii, precum si a lectorilor acreditati pentru cursurile de educatie medicala continua;
   – dezvoltarea si promovarea competentei de acupunctora in Romania.

In acest sens, pentru atingerea celor mai inalte performante in domeniu, Asociatia defineste si va sustine criteriile de atestare a medicilor specializati in acupunctura, tinand cont cel putin de urmatoarele documente/atestate:
  a) Diploma de absolvent a Facultatii de Medicina
  b) Diploma de atestare in studii complementare de acupunctura, emisa de Ministerul Sanatatii, conform legislatiei in vigoare, sau echivalarea studiilor de acupunctura efectuate in alta tara, echivalate de Ministerul Sanatatii, cu acordul Colegiului Medicilor din Romania si a Centrului National de perfectionare a medicilor, farmacistilor si a altui
personal cu studii superioare in domeniul sanitar, echivalare care devine operanta prin emiterea unui aviz pozitiv de catre o comisie specializata apartinand forurilor competente din Romania.
  c) Experienta in domeniul acupuncturii SRAMMI va elaborara periodic propuneri de programe de invatamant
universitar, postuniversitar si de educatie medicala continua, va sustine, prin membrii sai marcanti, permanenti si onorifici, de inalta competenta si probitate profesionala, desemnati de Consiliul de conducere al Asociatiei, a invatamantului universitar, specializarilor postuniversitare si educatiei medicale continue in acupunctura si medicina integrative. Va sprijinii formarea si promovarea medicilor in domeniul acupuncturii si mediciniiintegrative.
Va informarma membrii Asociatiei asupra manifestarilor stiintifice de specialitate sau inrudite, din tara si strainatate.
Va elabora si propune documente de referinta, pentru uzul studentilor si absolventilor facultatilor de medicin, care sa cuprinda intreaga problematica de invatamant, cercetare si practica in domeniul acupuncturii si medicinei integrative.
Va edita si actualiza permanent site-ul Asociatiei.
Va organiza congresul anual de acupunctura si medicina integrativa.
Va milta pentru restabilirea drepturilor membrilor Asociatiei, daca se
constata ca au fost incalcate prin acte neintemeiate sau nelegale.